Hästens naturliga immunförsvar – så stärker du det året runt

Ett starkt immunförsvar är nyckeln till en frisk och glad häst. Genom åren har forskningen gett oss en allt djupare förståelse för hur hästens immunförsvar fungerar och hur vi kan påverka det. Rätt kost, stresshantering, parasitkontroll och förebyggande vård är grundläggande. Här får du veta mer om hur du kan ge din häst bästa möjliga skydd – året om.

Immunförsvarets grunder

Immunförsvaret kan liknas vid ett hus – det behöver en stabil grund för att stå emot yttre påfrestningar. För hästar vilar den grunden på näring, stressnivåer och ålder. Dessa faktorer samverkar och påverkar hästens förmåga att stå emot sjukdomar. Forskning från Kentucky Equine Research belyser detta samband.

Näringens betydelse

En balanserad kost är A och O för ett starkt immunförsvar. Vitaminer och mineraler är livsviktiga, och som Agria påpekar, spelar de en central roll. Hästar som får i sig tillräckligt av A-, C- och E-vitamin, liksom pantotensyra, biotin, folsyra och zink, är ofta mer motståndskraftiga. Zink bidrar till ett starkt yttre immunförsvar genom att stödja hudens och hovarnas hälsa.

Grunden i hästens kost bör vara högkvalitativt grovfoder, som hö eller bete, vilket ger fibrer och viktiga näringsämnen. För hästar i hård träning eller vid ökad stress kan ett kompletterande kraftfoder eller en ‘ration balancer’ vara fördelaktigt, i linje med rekommendationer från Kentucky Equine Research. En bra kost ger hästen rätt förutsättningar.

Viktiga vitaminer och mineraler

A-vitamin är viktigt för slemhinnornas skydd, och betakaroten, som finns i gräs, omvandlas till A-vitamin i hästens kropp. C-vitamin produceras av hästen själv och bidrar till sårläkning och järnupptag. E-vitamin är en antioxidant som skyddar cellerna, och är särskilt viktig för musklerna – den finns naturligt i vallfoder. Pantotensyra bidrar till antikroppsbildning, medan biotin är viktigt för hud, slemhinnor och hovar. Folsyra spelar en roll i antikroppsproduktion och blodbildning, och zink är viktigt för immunförsvaret, huden och hovarna.

Stress och immunförsvaret

En stressfri miljö är viktigt. MSU Extension definierar stress som kroppens reaktion på upplevda hot, vilket för hästar kan vara allt från transporter till förändringar i flocken.

En lugn och trygg miljö, med mycket utevistelse och social kontakt, bidrar till ett starkare immunförsvar. Att minska stressen är därför en viktig åtgärd för att främja hästens hälsa.

Stressens påverkan

Forskning visar att tävlingsstress kan påverka hästens medfödda immunförsvar tillfälligt, genom att minska funktionen hos neutrofilerna, en typ av vita blodkroppar. Detta framgår av en studie publicerad i PMC. Även för icke-tävlande hästar är det viktigt att vara medveten om stressens påverkan.

Åldrandets inverkan på immunförsvaret

Hästens immunförsvar påverkas av åldern. Forskning visar att äldre hästar kan drabbas av immunosenescens, ett åldrande immunförsvar, och inflammaging, en ökad, låggradig inflammation. En artikel i Immunity & Ageing beskriver detta.

Äldre hästar kan behöva extra stöd, till exempel genom anpassad kost och hantering av åldersrelaterade sjukdomar. PPID (Cushings sjukdom) är en vanlig åkomma som påverkar immunförsvaret negativt genom hormonell obalans. Det är därför viktigt att vara uppmärksam på symptom som lång, lockig päls, ökad törst och fångtendenser, och att söka veterinärvård vid behov.

Inflammaging och immunosenescens

Immunosenescens innebär en gradvis försämring av immunförsvarets funktion, medan inflammaging är ett kroniskt, låggradigt inflammationstillstånd. Båda dessa processer kan öka äldre hästars mottaglighet för infektioner och påverka deras allmänna hälsa. Genom att vara medveten om dessa förändringar kan man anpassa hästens skötsel och miljö för att stödja immunförsvaret.

Immunförsvarets uppbyggnad

För att förstå hur vi kan stötta hästens immunförsvar, kan vi se det som ett försvar i tre linjer, vilket beskrivs av MSD Veterinary Manual.

Det yttre försvaret

Det yttre försvaret utgörs av fysiska barriärer som huden, slemhinnorna i andningsvägarna och mag-tarmkanalen, samt de goda bakterierna i tarmen. Dessa hindrar många inkräktare från att komma in i kroppen.

Det medfödda immunförsvaret

Det medfödda immunförsvaret är kroppens snabba respons. Det reagerar på alla hot, oavsett typ. Inflammation är en viktig del av detta, där vita blodkroppar skickas till skadade områden för att bekämpa inkräktare.

Det adaptiva immunförsvaret

Det adaptiva immunförsvaret är mer specialiserat. Det lär sig att känna igen specifika hot och utvecklar ett minne. Evidensia beskriver hur vaccination stärker detta system, genom att träna immunförsvaret att bekämpa specifika sjukdomar.

Forskning som presenteras av Stiftelsen Hästforskning ger oss djupare insikter i immunförsvarets kärna, MHC (Major Histocompatibility Complex). MHC är en del av arvsmassan som styr immunförsvaret. Denna kunskap hjälper oss att förstå hur vi kan stötta immunförsvaret.

Råmjölkens betydelse

För nyfödda föl är stoets råmjölk avgörande. Den är rik på antikroppar som ger fölet ett passivt skydd de första veckorna, innan fölets eget immunförsvar utvecklats. Detta understryks av forskning från Kentucky Equine Research.

Så stärker du hästens immunförsvar

Här är konkreta strategier som stöds av forskning och beprövad erfarenhet:

Fokus på kosten

En välbalanserad foderstat, anpassad efter hästens behov, är grundläggande. Grovfoder av hög kvalitet utgör basen. Tillskott kan behövas vid stress, sjukdom eller hård träning. En studie i tidskriften Animals visade att tillskott av linfröolja kan minska inflammation hos unga, tränande hästar.

Kostråd i praktiken

Ge alltid fri tillgång till grovfoder av god kvalitet. Anpassa kraftfodermängden efter hästens arbete och hull, och var noga med vitamin- och mineraltillskott, särskilt under perioder av stress eller sjukdom. Se till att hästen alltid har tillgång till rent vatten.

Minska stressen

En lugn och harmonisk miljö med regelbundna rutiner, mycket utevistelse i stora hagar och social kontakt med andra hästar är viktigt. Undvik onödiga transporter och ge hästarna tid att återhämta sig efter ansträngning.

Praktiska tips för stressreducering

Se till att hästen får tillräckligt med vila och sömn. Undvik plötsliga förändringar i hästens miljö eller rutiner. Var noga med att hästen har social kontakt med andra hästar och hantera hästen lugnt och konsekvent.

Träning och återhämtning

En successiv uppbyggnad av träningen, där man lyssnar på hästens signaler, är viktigt. Forskning, som i denna artikel i PMC, visar att hård tävlingsstress kan påverka immunförsvaret negativt. Var därför extra noga med återhämtningen efter intensiva perioder.

Parasitkontroll

Ett effektivt program för parasitkontroll är grundläggande. Regelbundna träckprov och strategisk avmaskning, i samråd med veterinär, hjälper till att hålla parasitbördan nere och minskar belastningen på immunförsvaret. Kontakta din veterinär för att diskutera ett lämpligt program för din häst.

Regelbunden hälsovård och vaccination

Följ veterinärens rekommendationer för vaccinationer, avmaskning och tandvård. Cornell University beskriver tecken på nedsatt immunförsvar, som återkommande infektioner – var uppmärksam på sådana signaler.

Vaccinationens roll

Vaccination stärker det adaptiva immunförsvaret. Genom vaccination tränas immunförsvaret att känna igen och bekämpa specifika sjukdomar utan att hästen blir sjuk. I Sverige rekommenderas alla hästar att vaccineras mot stelkramp och hästinfluensa.

Var observant

Var uppmärksam på hästens allmäntillstånd. Tidiga tecken på sjukdom kan vara nedsatt aptit, förändrat beteende, matt päls eller feber. Ju tidigare ett problem upptäcks, desto snabbare kan åtgärder sättas in.

Forskningens betydelse

Forskning om hästars immunförsvar ger oss värdefulla insikter. Studier om interferonsystemet, som Stiftelsen Hästforskning rapporterar om, ger en djupare förståelse för immunförsvaret på cellnivå. Forskning om immunceller vid allergier, som den SLU bedriver, är också värdefull. MHC-forskningen visar på genetiska kopplingar till sjukdomar. All denna forskning bidrar till bättre hästhälsa.

Studier om specifika markörer, som CD154, bidrar till en växande kunskapsbank, som Semantic Scholar visar. Detta kan leda till ännu bättre hästhälsa i framtiden.

Sammanfattning

Att stärka hästens immunförsvar är en helhetssyn och en långsiktig investering. Det handlar om att skapa en hållbar livsstil för hästen. Genom att kombinera en bra kost, stresshantering, motion, förebyggande hälsovård och en förståelse för hästens individuella behov, ger vi våra hästar de bästa förutsättningarna för ett långt och friskt liv.

rhea