Följ med på tur eller hyr egen häst

 

Det finns mängder av stall och gårdar runt om i Sverige som erbjuder ridturer med islandshästar. Korta turer, längre turer, heldagsturer med mera står att finna från norr till söder och de flesta tar emot såväl nybörjare som vana ryttare. Ofta har stallen och gårdarna utrustning att låna ut, även för längre turer.

Oftast så följer man med på en tur ledd av en instruktör och den som tar emot bokningen kan lätt rekommenderar tur efter erfarenhet. Om ett sällskap bestående av både nybörjare och vana ryttare önskar att rida tillsammans så utgår man ifrån den som är “mest nybörjare”. Ofta är det två instruktörer som leder turerna varför ryttarna stundom kan få rida olika vägar. Nybörjarna följer med en instruktör som leder i ett lugnare tempo medan de erfarna får hänga med den andra instruktören och kanske galoppera en längre sträcka.

En del gårdar hyr också ut islandshästar – de låter ryttarna hyra en häst för ett antal dagar och det är “ryttarens häst” under de dagarna. Det ger ryttaren möjlighet att rida ut på egen hand, utan instruktör. Naturligtvis kräver detta vana ryttare. En av dessa gårdar är Axbro Gård.

rhea