Avel och hästnamn

 

En dröm för många är att avla på sin islandshäst men det kännas krångligt och avancerat att sätta sig in i alla regler, rutiner och rapporteringar. För att underlätta så går all rapportering rörande islandshästarnas avelsverksamhet via ett onlinesystem.

Vid betäckning av ett sto är det mer att tänka på än att hitta rätt hingst, bland annat så ska betäckningen rapporteras för att man sedan skall kunna rapportera det fölet och kunna ansöka om hästpass. Svenska Islandshästförbundets stiflelse för avel ger hästägaren all nödvändig information..

Att se det nya underverket är en fröjd och kan vara avgörande för vilket namn denne ska få. Passar det man tänkt eller blir det något helt annat? Viktigt att tänka på är att fölet ska få sitt hästpass senast sex månader efter att det fötts och att islandshästar ska döpas enligt isländska traditioner, med eget namn och ursprung. Det är endast isländska namn som godkänns och alla godkända namn finns i WorldFengur, namnrådet.

På nätet finns information och tips om namn men vilka som är de vanligaste islandshästen en är svårt att avgöra. Agria har dock en lista över de vanligaste hästnamnen, oberoende av ras, och det är Lukas och Ronja.

rhea