Rida i vinterväder – det här bör du tänka på

Är du en riktig hästälskare hindras du antagligen inte av väder och vind, vill du ta dig en ridtur gör du det oavsett hur kallt och ruggigt vädret är där ute. När du rider utomhus på vintern är det viktigt att se till att både du och hästen mår bra och inte fryser. Det här gäller naturligtvis också för dig som annars inte rider så ofta, men som bestämt dig för att avsätt tid för en ridtur i det fria. Det finns ett par saker som är viktiga att tänka på före du ger dig ut. Bland annat behöver du se till att du själv har funktionella kläder så du inte förfryser och det finns också saker du måste tänka på kring själva hästen så att denne inte skadar sig. I den här texten kommer du få tips om en del saker som är viktiga att tänka på när du hoppar upp på hästryggen.

Låt hästen värma upp ordentligt

En häst fungerar precis som en människa som tränar. När vi människor tränar utomhus i kylan behöver vi ge kroppen tid att värma upp ordentligt före vi anstränger den till maxpuls. Det samma gäller med hästar. När du tar en ridtur utomhus behöver du börja med att värma upp hästen med att skritt en stund. Beordrar du hästen att genast börja galoppera finns det en risk att hästen kommer sträcka eller skada sina muskler eftersom den inte är varm. Det här är extra viktigt att tänka på för de som inte är så vana ryttare. Exempelvis är ridning populärt att göra på sportlovet och då lockar hästarna ofta till sig personer som kanske inte annars rider så ofta eller har erfarenhet av att ta hand om en häst helt själv. Om du rider utan instruktör ska du alltid säkerställa att hästen får gå i ett lugnare tempo innan du travar eller galopperar. Efter ridturen behöver du borsta av hästen och om den blivit väldigt svettig är det bra att lägga ett täcke på den. Annars ligger fukten kvar i pälsen och gör att hästen kommer börja frysa ifall den står i en utomhushage.

Passande kläder för ridturen

För att rusta dig själv inför en ridtur behöver du förse dig med varma kläder. Rider du ofta har du säkerligen redan ett stort förråd med passande ytterplagg, men om du inte annars håller på med ridning kan du ofta använda mycket av det du redan har hemma. Det går med fördel att använda en vanlig vinterjacka med en tunnare peak performance jacka under för att få extra värme. Något som är bra att tänka på är att kläderna inte får vara för pösiga eftersom det gör att du får svårare att röra dig. Om det är riktigt kallt är det att rekommendera att använda långkalsonger och täckbyxor. Du behöver inte köpa ett par speciella ridstövlar om du inte har ett par sedan innan, men skorna du använder ska båda vara varma och ge ett bra grepp när du placerar foten i stigbygeln. Ta också på dig en mössa som passar under ridhjälmen och förse dig själv med sköna och värmande handskar så du inte förfryser fingrarna under ridturen.

rhea