Sadel till islandshäst

Att köpa en sadel till en häst är alltid en omfattande process, eftersom det är mycket viktigt att sadeln sitter rätt. En felanpassad sadel kan leda till att hästen får skavsår, ont i ryggen och inte kan röra sig fullt ut, eller till att ryttaren får en felaktig sits och inte kan kontrollera hästen korrekt.

Det som är speciellt när man köper en ny sadel till just en islandshäst är att de har kortare ryggar än fullvuxna hästraser. Det betyder att man måste vara extra noga med att inte köpa en för lång sadel. Man kan kontrollera detta genom att känna längs med hästens revben när den har sadeln på sig. Om sadeln trycker bakom hästens artonde revben är den för lång.

Något annat som behövs utöver sadeln, där passformen dock inte är lika viktig som för sadeln, är vojlocken eller sadelunderlägget. Det är ett täcke som läggs under sadeln för att skydda hästen mot skavsår och för att hålla sadeln ren. Vojlocken kan också vara ett bra tillfälle att visa upp sina sponsorer, eftersom man på sidor som Medtryck.com kan trycka företagsloggor på en mängd olika produkter. På det sättet kan man kombinera nytta med nytta – hästens komfort och sponsorernas nöjdhet.

rhea