Att börja rida som vuxen

Det är många som drömmer om att kunna rida, men tänker att det bara är barn och unga som kan börja med en ny idrott. Ridning och hästhållning är en hobby för hela livet och alla generationer. Det är aldrig för sent att börja!

Alla åldrar

Ridning och hästhållning är inte bara en hobby, utan en livsstil. I ett stall samsas både killar och tjejer, men också olika generationer, på samma villkor. Du kommer upptäcka att det finns många skickliga ryttare som passerat både femtio och sextio år. Om du är i övergångsåldern kommer du att må bra av att röra på dig och genom att också använda vagifem kommer din hormonbalans förbättras. Om du längtar efter att göra något nytt i livet är ridningen den ultimata hobbyn då den både ger motion, frisk luft, muskler och gemenskap med både människor och djur.

Testa på

Det finns två sätt som du kan testa på att rida, för att se om det är en hobby som du vill fortsätta med: på en ridskola eller hos en privatryttare. Om du är osäker på om du verkligen kommer att vilja rida och främst bara vill få testa på, så kan du hålla utkik efter när din lokala ridklubb har en prova-på-dag på ridskolan. Det flesta idrottsföreningar brukar ha en dag om året då intresserade kan komma och testa sporten. En ridskola är också öppen för allmänheten och du kan gå dit och titta en vardagskväll – ingen kommer att ifrågasätta att du är där. Du ska däremot bara klappa och gå in till ridskolans egna hästar, inte privathästarna. Det bästa är förstås om du kan följa med en vän.

Om du känner en hästägare som har en passande häst – snäll och någorlunda välutbildad häst – så kan du höra om du får testa på att rida deras häst. De flesta hästägare tycker att det är roligt att få introducera hobbyn till nya personer. Det kan dock vara bra att veta om att ridskolehästar ofta är ganska lugna och att det ofta känns tryggare att rida i ett ridhus eller paddock (ridhage), än ute på en väg.

Du kan låna hjälm och säkerhetsväst på ridklubben – rid aldrig utan hjälm. Däremot behöver du själv fixa bra kläder och skor att rida i. Du behöver inte investera i riktiga ridbyxor eller stövlar när du börjar rida, däremot kan du försöka låna om du känner någon som har passande storlek. Det som är viktigt angående kläder är att, som med all idrott, att du kan röra dig i dem. Du kan rida i tröja och lättare vindjacka upptill. Det som du främst måste tänka på är byxor: de ska inte ha en stor söm på innerbenet och inte heller vara hala. Det går bra att använda joggingbyxor, men om du fortsätter att rida bör du köpa ett par ridbyxor. Dina skor måste också ha klack – det är av säkerhetsskäl så att dina fötter inte fastnar i stigbygeln. Gummistövlar går bra eller andra skor med klack.

rhea