Islandshästens temperament

Islandshästen har ett rykte om sig att vara mycket vänlig och tålmodig. I mångt och mycket ligger det en stor sanning i detta, men man ska heller inte ta denna hästras för given. Med rätt medel och rätt tillvägagångssätt, så är islandshästen förträfflig för ryttare som kräver en kraftfull och pålitlig häst. Om man dock inte vet hur man ska handskas med hästen, så finns det en risk att den blir både stressad och oberäknelig. Islandshästen är nämligen mycket känslig för hur ryttaren styr den och vilken personkemi som finns mellan djur och människa. Hästens temperament är också otroligt varierande mellan olika individer.

Gjord för arbete

En islandshäst må vara liten till växten, men man ska inte bortse från vad den faktiskt kan åstadkomma. Denna lilla krabat som inte brukar bli högre än 136 cm i mankhöjd, är betydligt tåligare och envisare än vad man kan tro. De kan, utan svårigheter, bära vuxna män på sina ryggar och springa omkring med en människa under en lång tid, oftast för att valla får på landsbygden. Denna hästras är relativt enkel att träna upp, och den är dessutom ganska klok, vilket kan behövas till alla ändamål den är tänkt för. Eftersom den är så lättlärd, så tar det ganska kort tid innan den snappar upp ryttarens signalsystem. Detta gör att den inte alltid är den perfekta hästen för nybörjare, även om det är det som den har blivit känd för på ridskolor, men även för tävlingar osv. Om man ska vara riktigt ärlig, så är en total novis inom området “hästar”, inte en bra ryttare till islandshästen.

Att islandshästen är som klippt och skuren för intensivt jobb, märks också av på dess kropp. Den robusta kroppen med den yviga manen och svansen, gör att man direkt ser att detta inte är en liten högfärdig varelse som inte nöjer sig med vad som helst. Det är också det som utgör hästens charm, och det är med andra ord lätt att förälska sig i den.

Hästen kan dock kosta en slant, och även om man kan ta ett lån för den hos http://Lånasmartast.nu, så bör man se över den egna ekonomin först, eftersom en häst innebär en stor kostnad för många år framöver.

Trygg i sig själv

Att vara säker på sig själv och känna trygghet, är det få människor och djur som gör. Dock tillhör faktiskt islandshästen till den individ som faktiskt besitter denna egenskap. Det är också därför som den tycker om ryttare som är säkra på sin sak och som inte har ett velande beteende som smittar av sig på hästen. En osäker och dålig ryttare kan vara rena katastrofen för islandshästen, som då blir en bråkstake utan dess like.

rhea