Köpa häst från Island

Det är alltid lika fascinerande med islandshästar, speciellt med den historia som hästrasen har. Därför kan det vara riktigt exotiskt att köpa sig en häst från Island och resa till ön och träffa dem som säljer hästar, för att sedan importera till Sverige.

Det går att söka efter uppfödare av islandshästar på nätet och göra precis på samma sätt som om man skulle söka efter en tandreglering i Stockholm eller något annat som kan vara av stor vikt när man har bråttom efter information. En tandreglering kan dock vara enklare att hitta information om, just för stunden.

Vid sök på uppfödare kommer det upp ett antal sådana som man kan kontakta och sedan bestämma hur man ska göra inför köpet av en häst.

Att tänka på

Det finns både för- och nackdelar med att importera en häst till Sverige. Därför bör man fundera på vissa saker innan det är dags att åka till Island och välja ut sin häst. Det första är vad man ska använda hästen till. Ska man använda hästen för att rida, finns det flera uppfödare i vårt land som föder upp ridhästar.

Däremot om man tänker syssla med avel och uppfödning av islandshästar, då kan det vara en bra idé att importera några hästar från Island. Detta innebär att man får en sto-linje som är bra eller skaffar avkomma efter en speciell hingst. Det man bör tänka på inför import av hästar från Island är att de oftast inte är försäkrade och inte alls har blivit vaccinerade.

Unghäst

Ska man köpa en unghäst från Island bör man veta att det finns vissa gårdar som har uppfödning av hästar som enbart går till livsmedelsproduktion. De föl som kommer från dessa gårdar har avlats fram med helt andra egenskaper om man jämför med en ridhäst, vilket gör att man kan få en unghäst som inte lämpar sig för att avla på – då gångarten, lynnet m.m skiljer sig åt.

Risker

Att importera en islandshäst kan innebära vissa risker. Det är ju så att besöket på ön oftast är tidsbegränsat och då minskar tiden med att provrida och titta på hästar, jämfört med om man skulle köpa häst i Sverige. Dessutom kan det vara så att importerade islandshästar löper en betydligt större risk för att drabbas av eksem på somrarna och behöver även skyddas mot insekter för att de inte ska bli sjuka.

Kostnaden

Det är dyrt att importera hästar till Sverige och kostnaden kan ligga på tusentals kronor. Det finns flera uppfödare på Island som har en service för export. Men det smartaste man kan göra är att kontakta olika uppfödare för att få prisuppgifter och få reda på vad som ingår i priset.

Rådfråga

Är man osäker på hur man ska göra, kan man kontakta andra importörer av islandshästar och på så vis få ett hum på vad som krävs och vad det innebär att köpa en häst från Island. Dessutom kanske man kan få goda råd och tips på köpet!

rhea