Köpa islandshäst – det här ska du tänka på

Att bli hästägare är en stor sak i livet oavsett ålder. Det spelar ingen roll vilken hästras man köper utan det finns ett par saker som man alltid ska tänka på. Först och främst så kostar det ganska mycket pengar att ha en häst. Inköpet av hästen är generellt en liten del av den totala kostnaden. Man måste räkna med stallplats, mat, veterinärbesök och utrustning som ett par exempel. Nästa sak är den tid det faktiskt tar att ha häst och det oavsett om det är en måndag i november med regn eller julafton.

Om man ska göra ett inköp av en islandshäst kan det ibland behöva finansieras på ett eller annat sätt. Genom Enklare.se kan man få hjälp och jämföra olika lån och hitta den bästa lösningen. Sen gäller det att börja titta på olika annonser. Precis som människor är alla hästar olika individer. Därför måste man låta det ta tid att hitta den rätta individen. Att ta hjälp av andra hästkunniga i sitt letande kan vara bra då man är flera par ögon som kan upptäcka saker. Provrid gärna flera gånger för att slippa tråkiga överraskningar när köpet väl är genomfört.

En häst bland berg

Islandshästen skiljer sig ju på vissa områden från andra hästraser. Den kan ha upp till fem gångarter istället för tre som övriga raser. Prova hästen i samtliga gångarter som säljaren säger att hästen behärskar, detta påverkar ofta priset. Det finns islandshästar som endast behärskar de tre vanliga gångarterna och ska då vara betydligt billigare än en som kan alla fem gångarter.

Ta reda på sjukdom

Islandshästar är en ras som har större benägenhet än många andra raser att drabbas av eksem. Det kan därför vara bra att lära sig mer om hur man upptäcker tecken på att hästen skulle vara drabbad. För vissa hästar kan det påverka livet väldigt lite och för andra individer kan det handla om att alltid behöva ha speciella täcken på sig och liknande. En annan sjukdom att vara lite vaksam på är fång vilket är en sjukdom som syns i hovarna.

Ett brunt föl

Att läsa på om rasen innan ett köp är alltid det bästa tipset. När man väl har hittat en häst man är intresserad av så ska man alltid se till att få den veterinärbesiktigad innan ett köp. Detta då veterinären kan hjälpa till att upptäcka skador som man själv annars kan missa.

Det går att läsa mer på Svenska islandshästförbundets hemsida för den som vill lära sig mer om rasen. Att äga häst är ett stort ansvar oavsett ras varför det är viktigt att man verkligen tar sig tid för att hitta rätt. Ta hjälp av människor som är duktig på hästar för att hitta rätt och låt alltid en eventuell häst bli veterinärbesiktigad. Lär dig mer om vanliga sjukdomar som är vanlig när det gäller rasen och slipp på så sätt otrevliga överraskningar som man inte vill ska komma när köpet väl är genomfört.

rhea