Hästar och deras sadlar

När man rider på en häst har man i regel en sadel mellan sig och hästryggen. Sadeln har flera olika syften. Den fördelar bland annat ryttarens vikt på ett bättre sätt över hästryggen, den gör att ryttaren får en mer stabil sits och mycket mer. Men vad är bra att ha koll på när det gäller sadlar?

Sadel för islandshästen

När det gäller islandshästar fungerar sadlar av märket Prestige från Hestbolaget väldigt bra. En islandshästsadel ser lite annorlunda ut jämfört med vanliga sadlar. Dess sits är till exempel mycket plattare jämfört med en vanlig sadel och man finner inte något upphöjt fram- eller bakvalv. Den har också längre kåpor och i regel sitter den också lite längre bak på hästens rygg.

Vad skiljer en dressyrsadel från en hoppsadel?

En dressyrsadel används när man rider dressyr och den har relativt långa kåpor samt ett djupare säte som gör att ryttaren får bättre kontakt med hästen. En hoppsadel har korta kåpor, och det är inte tänkt att ryttaren ska sitta så mycket i sadeln. Över hindren ska ryttaren nämligen stå i lätt sits för att inte störa hästen i hoppet.

Sadelstölder

Det är inte alls ovanligt med sadelstölder i dag utan de förekommer mycket frekvent. Främst riktar tjuvarna in sig på dyra sadlar som sedan säljs vidare. En sadel kan kosta närmare 50 000 kronor och de kan inbringa bra med pengar även på begagnatmarknaden. Att skydda sin sadelkammare med lås och larm är inte helt fel, speciellt om stallet ligger lite mer avlägset.

Köpa begagnade sadlar

Inte alla vill eller har råd att köpa nya sadlar. När man köper en begagnad sadel finns det dock en hel del saker att tänka på. Men å andra sidan finns det också en del pengar att spara på köpet. Det som är viktigt att ha koll på är att sadeln verkligen passar hästen. Man kan stoppa om den till viss del, men om sadeln inte passar alls kan man inte göra mycket åt saken. Dessutom ska sadeln passa ryttaren. Vissa sadlar passar lite större ryttare, medan andra passar lite mindre. En för liten sadel är inte bekväm att rida i och en för stor sadel gör att ryttaren mest glider runt.

rhea