Matlagning vid stall och på uteritt

Det är viktigt att äta rätt både när det gäller hästar och ryttare. I stall och på uteritt kan man ta med foder till hästen, men det krävs också att ryttaren har bra kost med sig. Men hur kan man laga mat i stallet eller kanske på uteritten?

Laga mat utomhus

Med ett praktiskt och säkert utekök kan man laga mycket mat utomhus. Uteköket kan drivas av gasol, T-röd eller små tändkuber. På uteköket kan man steka saker, koka vatten och en hel del annat. Det är dock klokt att tänka på att uteköket också kan innebära en viss brandrisk och om det på brandriskprognosen framgår att risken för brand i skog och mark är stor kan det vara klokt att se till så matlagningen sker på en yta där inget i närheten kan fatta eld.

Grill vid stallet

Om det ska ordnas en arbetsdag, tävling eller annat då mycket folk rör sig kring stallet är det inte fel att starta upp en grill och servera korv, hamburgare, majs och annat gott. Ställ inte grillen för nära hästarna och se till att någon har kontroll på den så att barn, djur och andra inte kan skadas av värmen. Med en grill kan man laga större mängder mat samtidigt och som tillbehör kan man ha potatissallad eller bara bröd och andra godsaker.

Matlagning i stall

Oavsett om man ska laga mat till många i stallet eller bara till sig själv är det viktigt att hygieniska rekommendationer följs. Hos Livsmedelsverket finns det många bra tips och råd att läsa om. På så sätt vet man att maten alltid tillagas på ett bra och tryggt sätt så ingen blir sjuk.

När man lagar mat i stallet är det viktigt att ha lite koll på brandrisker och annat. Finns det en spis så ska den alltid stängas av efter matlagningen och det är bra om det finns en timer eller spisvakt på plats. Använder man utekök ska det släckas ordentligt och förvaras på en lämplig plats tills det har svalnat helt.

rhea